Ο ρατσισμός και ο αυταρχισμός δεν έχουν θέση στο κίνημα της Χαλκιδικής


Στη Χαλκιδική, λόγω της άμεσης απειλής των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, γεννήθηκε και εξελίσσεται ένα πολύμορφο κοινωνικό κίνημα.
Είμαστε πολίτες με διαφορετικές ιδεολογικές θέσεις, πολιτικές τοποθετήσεις και φιλοσοφίες ζωής. Αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο δικαίωμα στην ύπαρξη. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο βιασμό της φύσης, της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα συμμετοχής στον ορισμό μιας πραγματικά βιώσιμης ανάπτυξης στον τόπο μας. Αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε ζωντανό έναν δημιουργικό διάλογο πολλών διαφορετικών φωνών. Έναν διάλογο καρποφόρο για την εξέλιξη της κοινωνίας μας.
Τα ΜΜΕ της διαπλοκής έχουν παίξει σημαντικό και βρώμικο ρόλο στην κρατική διαχείριση του θέματος της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και του κινήματος αντίστασης. Από το Βήμα της “θεωρίας των άκρων” μέχρι το Έθνος του “Περιπάτου της Χρυσής Αυγής στη Ιερισσό”, η “δημοσιογραφία” σε εντεταλμένη υπηρεσία εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων. Έχουμε πλέον την εμπειρία να αναγνωρίζουμε ότι τόσο η σημειολογία και φρασεολογία όσο και η επιλογή του χρόνου δημοσίευσης δεν είναι τυχαία γεγονότα.
Μέσα από τις συλλογικές διεργασίες ωριμάζουμε ως πολιτικά όντα, και είμαστε σε θέση να διακρίνουμε τα πολιτικά παιχνίδια που κάποιοι προσπαθούν να παίξουν στις πλάτες μας. Δεν είμαστε τόσο αφελείς ώστε να αποδεχόμαστε θέσεις και απόψεις που αλλάζουν ανάλογα με τις συγκυρίες και το ακροατήριο. Δεν πιστεύουμε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και δε θα αποποιηθούμε τις βασικές αρχές αυτού του αγώνα, προκειμένου να έχουμε τη στήριξη ομάδων που δεν ενστερνίζονται τις αρχές αυτές. Πιστεύουμε ότι η βία δεν είναι ηθική αξία και έχουμε επανειλημένα καταθέσει τις δικές μας ηθικές αξίες.
Το κίνημά μας δε θα μπορούσε παρά να βρίσκεται απέναντι σε κάθε κοινωνικό και πολιτικό μόρφωμα που στηρίζει τις πρακτικές του σε αυταρχικές και ρατσιστικές συμπεριφορές. Είμαστε αντίθετοι στο διαχωρισμό και τη διάκριση των ανθρώπων με βάση την καταγωγή, το φύλλο, το χρώμα του δέρματος, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την πολιτική ιδεολογία. Οι πρακτικές που στηρίζονται σε αυταρχικές και ρατσιστικές συμπεριφορές – ειδικά σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουν οι κοινωνίες μας – οδηγούν στη διατήρηση ενός φαύλου κύκλου βίας. Ενός κύκλου βίας που εμείς αγωνιζόμαστε να σπάσουμε.
Δίνουμε έναν αγώνα για τη γη και την ελευθερία, με όπλα την αλληλεγγύη, την αλληλοκατανόηση, τη αποδοχή της διαφορετικότητας, το σεβασμό της ιδιαιτερότητας και τη συνεργασία. Έναν αγώνα που τελικά θα κερδίσουμε γιατί θα διαφυλάξουμε με κάθε κόστος τα “όπλα” αυτά.
Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου