«Το έγκλημα αποκαλύφθηκε αλλά ο δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος» Κείμενο της Πρωτοβουλίας Σερρών ενάντια στο χρυσό

Ούτε μία – ούτε δύο – ούτε τρεις! 21 εγκληματικές παραβάσεις της Ελληνικός Χρυσός στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Στρατωνίου και Ολυμπιάδας αποκαλύπτονται στα δύο πορίσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος που βγήκαν στο φως τον Σεπτέμβρη του 2015, αφού πρώτα οι αντίστοιχες εκθέσεις δειγματοληψιών και αυτοψιών από το 2012 ως το 2014 παρέμειναν σε κλειστά συρτάρια του υπουργείου.



21 εγκλήματα τοξικής ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της Χαλκιδικής εκ μέρους μιας εταιρείας της οποίας τα συμφέροντα προωθήθηκαν και διαφυλάχθηκαν στον μέγιστο βαθμό από το ελληνικό Δημόσιο, την ελληνική Δικαιοσύνη, τα συστημικά ΜΜΕ, ακόμα και από  τις δυνάμεις προστασίας…του πολίτη! Να τονιστεί ότι οι παραβάσεις αφορούν την υφιστάμενη δραστηριότητα των Μεταλλείων Κασσάνδρας και το εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας όπου γίνεται αποκατάσταση του παλιού τέλματος αλλά και του χώρου. Προφανώς και δεν μιλάμε για τον Κάκκαβο, το βουνό που αποψιλώθηκε και στο οποίο προχωράει ακάθεκτη η νέα χρυσή επένδυση των Σκουριών. Εκεί η εξόρυξη δεν έχει καν αρχίσει, αλλά όταν αποκαλύπτονται τα προηγούμενα εγκλήματα και ο ‘δολοφόνος’ συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος, η κοινή λογική προϊδεάζει τι θα ακολουθήσει…

 
Για όσους πιθανόν αναρωτιούνται ποιοι είναι οι εν λόγω επιθεωρητές περιβάλλοντος και ποια είναι η αξία των πορισμάτων τους, (είναι αλήθεια ότι η ελληνική κοινωνία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της απέναντι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που υφίστανται για την προστατεύουν), είναι αναγκαίο να μεταφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ :
«Συστηματικοί έλεγχοι για την περιβαλλοντική συμμόρφωση διεξάγονται από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) η οποία αποτελεί εθνική Αρχή Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων και καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μπορούν να διενεργούν αυτοψίες σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο ή δραστηριότητα που υπάγεται στις διατάξεις περί προστασίας του περιβάλλοντος»
«Το κανονιστικό πλαίσιο για τη διενέργεια των επιθεωρήσεων αποτελείται από τη σχετική νομοθεσία και τη διαδικασία που προβλέπεται από τη 2001/331/ΕΚ Σύσταση του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»
«Το Ελληνικό INSPECTORΑΤΕ – η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος – δεν έχει μόνο αρμοδιότητα τον έλεγχο βιομηχανιών ή άλλων εν δυνάμει ρυπογόνων έργων και δραστηριοτήτων, αλλά και αυτών που συμβάλλουν στην υποβάθμιση ή/και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων (από καταπατήσεις, αυθαίρετες κατασκευές, κ.λ.π.).»
«Οι υπηρεσίες οφείλουν να παρέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το έργο των Επιθεωρητών – Ελεγκτών και των Βοηθών Επιθεωρητών-Ελεγκτών, που τίθενται υποχρεωτικά στη διάθεσή τους και  να τους διευκολύνουν με κάθε τρόπο. Η μη χορήγηση των παραπάνω πληροφοριών ή στοιχείων, ως και η απόκρυψη στοιχείων ή πληροφοριών, καθώς επίσης και η χορήγηση εν γνώσει ανακριβών στοιχείων και γενικά η παρακώλυση και παραπλάνηση του έργου των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και των Βοηθών Επιθεωρητών-Ελεγκτών, συνιστά αυτοτελές πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο μπορεί να επιβληθεί μια από τις ποινές που προβλέπονται στις περιπτώσεις γ’ έως και στ’ της παρ.1 του άρθρου 109 του Υπαλληλικού Κώδικα.»
Συμπερασματικά λοιπόν, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είναι η θεσμοθετημένη από το ελληνικό κράτος και την ευρωπαϊκή νομοθεσία ελεγκτική αρχή που αποτυπώνει σε πορίσματα τις παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων που μπορεί να πραγματοποιούνται από επενδύσεις ‘ύψιστης’ εθνικής σημασίας, επενδύσεις ‘ανάπτυξης’ και θέσεων εργασίας, επενδύσεις που πρέπει υλοποιηθούν ‘με κάθε κόστος’, όπως η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός δηλαδή.
 Στα δύο αναλυτικά πορίσματα που βρίσκονται ήδη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής για την επιβολή προστίμων και στις αρμόδιες για την αδειοδότηση υπηρεσίες του υπουργείου διαπιστώνεται καταρχήν η απόκρυψη στοιχείων από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η Ελληνικός Χρυσός αρχικά και πήρε αδειοδότηση από το ΥΠΕΚΑ τον Ιούλιο 2011 για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες σε Στρατώνι και Ολυμπιάδα. Στον κατάλογο προστίθενται η ρύπανση νερού και εδάφους από τοξικά απόβλητα (βαρέα μέταλλα που προκαλούν θάνατο), απόκρυψη επικινδυνότητας των αποβλήτων και παράνομη διακίνηση επικίνδυνων προϊόντων με πλοία από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Από τη μια πλευρά, η εταιρεία προκάλεσε ζημιά στο περιβάλλον και την υγεία, διαφύλαξε το κύρος της αποκρύπτοντας στοιχεία και ενίσχυσε τα κέρδη της μειώνοντας το κόστος που απαιτείται για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων. Από την άλλη, οι αναφορές των επιθεωρητών παρέμειναν για μήνες στα σκοτεινά συρτάρια. Στη μέση βρίσκεται μια διαμαρτυρόμενη κοινωνία στην Χαλκιδική με 420 διωκόμενους από την ελληνική δικαιοσύνη με κατηγορίες που φτάνουν μέχρι και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Τα δεδομένα που δεν θα αποτυπωθούν ποτέ σε κανένα πόρισμα είναι ότι  αυτή η κοινωνία συμπολιτών μας:
  •  τόσα χρόνια ζει, βλέπει, τρώει, πίνει, αναπνέει τον θάνατο
  • έχει διασπαστεί σε δυο στρατόπεδα με όλες τις τραγικές συνέπειες
  • έχει υποστεί ανείπωτη προπαγάνδα από τα συστημικά κανάλια, έχει αποσιωπηθεί η φωνή της και έχει διαστρεβλωθεί το δίκαιο του αγώνα της
  • έχει κατασταλεί βιαιότατα με άγριο ξύλο, τραυματισμούς, χημικά στις ειρηνικές διαδηλώσεις της αλλά και με τρομοκρατία και επιθέσεις μέσα σε σπίτια, σχολεία και χώρους εργασίας
  • έχει εδώ και χρόνια μετατραπεί σε πεδίο φτηνής κυβερνητικής και εκλογικής χειραγώγησης, σε συνδιασμό με την πληρωμένη διαμόρφωση συνείδησης εκ μέρους της εταιρείας προς το κομμάτι των εργαζόμενων σε αυτήν.
 Τα πορίσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος επιβεβαίωσαν εγκληματικές παραβάσεις για τις οποίες η νομοθεσία ορίζει ότι πρέπει να επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα στον παραβάτη. Να επιβληθούν και να εισπραχτούν άμεσα λοιπόν. Και μετά τι? Πληρώσαμε τελειώσαμε? Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε μια και μοναδική αλήθεια, ότι οι εταιρείες σαν την Ελληνικός Χρυσός και οι μητρικές τους σαν την Eldorado δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στο κέρδος. Το επιχείρημα που προκύπτει από την εφαρμογή της περίοπτης Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί δήθεν περιβαλλοντικής ευθύνης για την πρόληψη και αποκατάσταση βλαβών είναι μια γιγάντια φούσκα. Η φοβερή και τρομερή  αρχή  που ενέπνευσε και εξακολουθεί να είναι μόνιμη καραμέλα στο στόμα λαμπρών ευρωλάγνων αυτοδιοικητικών και περιφερειακών θεσμών ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει» και αυτό συμβάλλει στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, είναι  ολοκληρωτική απάτη.
Ο ρυπαίνων ούτε πληρώνει (εκτός από τα στόματα που κλείνει), ούτε λογαριασμό σε κανέναν δίνει! Ο ρυπαίνων αγνοεί τη νομοθεσία, τα υπουργεία, τις προθεσμίες. Ο ρυπαίνων ευνοείται από ανώτατα δικαστήρια διότι δεν πειράζει που πουλάει και φούμαρα περί εναλλακτικών μεθόδων εξόρυξης, αρκεί που δίνει θέσει εργασίας. Ο ρυπαίνων δεν φορολογείται γιατί τα κέρδη του είναι στην Ολλανδία και στα Μπαρμπέιντος. Ο ρυπαίνων απειλεί τη δημόσια τηλεόραση μην τυχόν και πει την αλήθεια. Ο ρυπαίνων αύριο θα μπορεί να μυνήσει την κυβέρνηση (βλέπε TTIP & CETA) και να δικαιωθεί για απώλεια κερδών αν η κυβέρνηση του μπλοκάρει την επιχείρηση. Για ποια αειφόρο ανάπτυξη μιλάμε τελικά? Τέρμα οι αυταπάτες!
Βρισκόμαστε σε αναμονή πολύ σημαντικών εξελίξεων, τόσο για την έκβαση της αξιολόγησης των πορισμάτων των επιθεωρητών, όσο και για την τελική απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε προσωρινά την Ελληνικός Χρυσός. Δυστυχώς έπονται και τα δικαστήρια των αγωνιστών που διώκονται ποινικά επειδή ακριβώς υπερασπίζονται συνταγματικά δικαιώματα προστασίας του περιβάλλοντος, πράγμα που πολύ σωστά επισημαίνει σε πρόσφατη δημοσίευσή του με τίτλο «επαναστάτες με ή χωρίς αιτία» ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ Σαράντης Δημητριάδης. Ποιο το νόημα όλης αυτής της βασανιστικής ψυχικής και οικονομικής ταλαιπωρίας τόσων ανθρώπων, όταν το ίδιο το κρατικό σύστημα επιβεβαιώνει το περιβαλλοντικό έγκλημα? Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ένα πράγμα ισχύει σίγουρα: όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον.
Αλληλεγγύη στους διωκόμενους της Χαλκιδικής – άμεση παύση όλων των διώξεων!Να ακυρωθεί η επένδυση της Eldorado χωρίς καμιά αποζημίωση!Να πληρώσει η Ελληνικός Χρυσός για όλη την καταστροφή που έχει προκαλέσει!Καμιά εξόρυξη χρυσού σε Χαλκιδική, Θράκη, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, πουθενά!
Πρωτοβουλία Σερρών ενάντια στο χρυσό Αγκίστρου και Νιγρίτας
Νοέμβρης 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου